Słodkości
Torty musowe
Desercja jako jedna z nielicznych pracowni ma w swojej ofercie tort musowy. To lekka wersja tradycyjnego tortu, wywodząca się z francuskich deserów entremet. Piankowe wnętrze ukryte pod lustrzaną glazurą uchodzi za szczyt wyrafinowania i jest jedną z bardzo efektownych umiejętności cukierniczych.
Tort musowy może być słodki, może być bardziej wytrawny (kiedy pierwsze skrzypce będzie grać gorzka czekolada) lub orzeźwiający (kiedy bazą będą owoce). Zawsze rozpływający się w ustach i wywołujący uśmiech na twarzy.
Kolejny kultowy przepis w autorskiej interpretacji Desercji. Bezy są kapryśne jak baletnica. Wymagają wiele wprawy w przygotowaniu, by były kruche z wierzchu i piankowe w środku. Są jednym z moich popisowych deserów. Wykonuję je w wielu wariantach w zależności od pory roku i od nastroju.
Bezy mogą być zarówno samodzielnym deserem na jeden kęs przyjemności, jak i elementem tortów czy tart, podkreślającym wyrafinowany smak i kunszt kompozycji wizualnej.
Słodka przyjemność w rozmiarze XS. Miniaturowe wersje tortów, tart i deserów idealne na jeden, może dwa kęsy. Monoporcje świetnie sprawdzają się na przyjęciach, podczas których nie siadamy przy stole. Chętnie zamawiane także na wesela jako oryginalny prezent dla gości.
Monoporcje mogą przybierać różne kształty, łączyć różne smaki i konsystencje. W każdej wersji będą świadectwem Twojego dobrego gustu.
Ptysie, profiterole… Lekkie jak chmurka ciasto przełożone delikatnym kremem. W Desercji zawsze w wersji na słodko, choć czasem z zaskakującymi dodatkami.
Co powiesz na ptysie z orzechami laskowymi i karmelem?
Makaroniki
Klasyka klasyki kuchni francuskiej. Makaroniki kuszą smakiem nadzienia rozpływającego się w ustach. Miękkie, a zarazem chrupiące ciasteczka można rozkruszyć delikatnym naciśnięciem języka.
Niczym opowieść między dwiema okładkami książki, makaroniki opowiadają przeróżne historie i przywołują wspomnienie smaków dzieciństwa. Malinowe, pistacjowe, miętowe, morelowe, rabarbarowe czy porzeczkowe… Feria kolorów, które rozweselą Twój stół, oraz smaków, które ukoją Twoje serce.
Nieskończona liczba kształtów i smaków. Tarty to idealne połączenie kruchości ciasta i aksamitnego wnętrza. Słodycz, która czasami pokazuje swoje bardziej charakterne oblicze, kiedy na przykład do truskawkowego musu dodamy trochę chili.